Omzetverzekering
De arbeidsongeschiktheid van de zelfstandige leidt niet alleen tot een tastbaar inkomensverlies, maar kan ook een forse daling van de omzet tot gevolg hebben waartoe de omzetverzekering een oplossing biedt.
Een omzetverzekering wordt voornamelijk afgesloten door éénmanszaken of vennootschappen waar de rol van de zelfstandige cruciaal is. Het omzetverlies door arbeidsongeschiktheid van een sleutelfiguur kan de onderneming immers flink in moeilijkheden brengen.
Een zelfstandige bepaalt zelf de hoogte van de uitkering alsook de eigenrisicotermijn die hij/zij wenst te genieten bij arbeidsongeschiktheid.
- Maximaal 60 % van de omzet, na aftrek van handelsgoederen, grondstoffen en hulpstoffen (en na aftrek van een eventuele uitkering via de verzekering GI of AVRI-rente) kan de zelfstandige laten verzekeren met een polis omzetverzekering.
- De eigenrisicotermijn is de periode waarbinnen geen uitkering zal plaatsvinden door de verzekeraar. Stel dat de polis voorziet in een eigenrisicotermijn van 30 dagen, dan zal de verzekeringsmaatschappij overgaan tot de betaling van een rente vanaf de eerste dag van de 2de maand als de zelfstandige langer dan 1 maand arbeidsongeschikt is.
Een omzetverzekering zorgt ervoor dat, in geval van arbeidsongeschiktheid van de zelfstandige, een rente uitgekeerd wordt volgens onderstaande graad.
- Indien de arbeidsongeschiktheid van de verzekerde lager is dan 25 %, dan zal de polis niet overgaan tot een uitkering.
- Ligt de arbeidsongeschiktheid tussen 25 % en 67 %, dan zal een uitkering betaald worden in verhouding tot de graad van arbeidsongeschiktheid.
- Als de graad van arbeidsongeschiktheid gelijk aan of hoger is dan 67 %, dan zal de volledige rente uitgekeerd worden.
Aandachtspunt: in het geval van een vennootschap zal de uitkering uiteraard betaald worden aan de onderneming, gezien deze de begunstigde is van de omzetverzekering!
De premies van deze polis zijn voor 100 % fiscaal aftrekbaar als beroepskost. De uitgekeerde rente maakt in principe dan weer deel uit van de belastbare grondslag in de vennootschapsbelasting.
Als de zelfstandige zaakvoerder een blijvende arbeidsongeschiktheid heeft van meer dan 25 %, dan mag de maandelijkse uitkering na twee jaar omgezet worden in een eenmalig kapitaal. Op die manier kan de onderneming op dat moment verkocht of vereffend worden zonder de tegemoetkoming te verliezen.