TAK 23
Een spaar- of beleggingsverzekering van het type tak 23 is een meerwaarde voor elk beleggersprofiel, op voorwaarde dat de investeerder minstens voor een deel van zijn roerend vermogen geen bescherming van het kapitaal benodigd en een voldoende lange horizon heeft om schommelingen af te vlakken.
Voordelen
De tak 23-levensverzekeringen bieden geen kapitaalsgarantie, noch een gewaarborgd rendement. Het beleggingsrisico wordt gedragen door de verzekeringnemer, met de verwachting op een hoger rendementspotentieel door te investeren in beleggingsfondsen.
Wat is een beleggingsfonds of een ICB?
Een ICB (Instelling voor Collectieve Beleggingen) is een beleggingsvennootschap die geld aantrekt bij het publiek en collectief gaat beleggen in verschillende activaklassen in lijn met de beleggingsstrategie van het fonds.
- Activaklassen: aandelen, obligaties, liquiditeiten, vastgoed, grondstoffen, afgeleide producten, ...
- Beleggingsstrategie: reactief beheer, index volgen, absolute return, thema, geografisch of bepaalde sectoren, ESG, ...
Een belegger kan, indien opgenomen in het aanbod, onderliggend investeren in dezelfde fondsen zowel bij een bank als een verzekeraar, maar met een andere fiscaliteit en mogelijkheden zoals de beschermingsmechanismen.
Aandachtspunt: geen kapitaalsgarantie houdt in dat er geen tegenpartij is die gedurende de looptijd van het contract het netto geïnvesteerde bedrag ten allen tijde garandeert, wat niet betekent dat u als belegger automatisch geld zal verliezen!
Het begrip open architectuur staat voor het aanbieden van een gevarieerd aanbod van diverse, externe beheerders vanuit de overtuiging dat niet één bepaalde fondsbeheerder in alle activaklassen de beste oplossing heeft. De diversificatie van de portefeuille over verschillende externe fondsbeheerders met een stabiel en consistent beheer draagt in principe bij tot een betere risicospreiding alsook meer kans om het verwachte rendementspotentieel te realiseren over de aanbevolen beleggingshorizon.
Aandachtspunt: als onafhankelijk makelaar houdt open architectuur zowel in om de betere externe fondsbeheerders te kunnen aanbieden alsook om binnen de verschillende verzekeringsmaatschappijen te kijken naar de betere contractvoorwaarden!
De beschermingsmechanismen bieden een toegevoegde waarde in vergelijking met bancaire fondsen, waar dit niet mogelijk is, en bieden zo gemoedsrust aan de belegger.
Stop-loss of verliesbeperker:
- Bij een daling van de waarde per fonds wordt de investering automatisch naar het beschermingsfonds getransfereerd.
- De beschermingsdrempel wordt herberekend en indien nodig automatisch aangepast aan de stijging van de koers per fonds om niet enkel het mogelijke verlies te beperken, maar ook om potentiële winsten veilig te stellen, ook genaamd de dynamische stop-loss.
Gain profit of winstbeschermer:
- Bestaat in de automatische overdracht van de winsten naar een minder risicovol fonds, zodra een bepaald niveau wordt bereikt.
Gespreide investering:
- De investering kan in één keer in de gekozen fondsen geïnvesteerd worden of gespreid over een korte periode.
Automatisch herbeleggen:
- De reserve wordt na activering van de stop-loss stap voor stap geherinvesteerd.
Binnen een aanbod van tak 23-fondsen is flexibiliteit een belangrijk gegeven:
- De mogelijkheid om het gewenste bedrag in één keer te investeren in de geselecteerde fondsen of te spreiden in de tijd.
- Doorheen de looptijd van het contract geniet de belegger de mogelijkheid om een gekozen fonds(en) geheel of gedeeltelijk te arbitreren naar een ander fonds(en), zonder dat dit bijkomende kosten met zich meebrengt.
- Het merendeel van de verzekeraars, actief in beleggingsverzekeringen van het type tak 23, hebben een beschermingsfonds of cashfonds om gelden tijdelijk te parkeren indien gewenst, zonder dat dit gepaard hoeft te gaan met kosten.
- Binnen eenzelfde contract is bij sommige verzekeraars de optie voorzien om zowel een deel te investeren in tak 21 indien gewenst, als een gedeelte in tak 23.
- ...
Aandachtspunt: vergis u niet! Een contract en de aangeboden mogelijkheden hierin kunnen verschillen tussen de verzekeraars onderling. Na activering van een stop-loss kan er in de praktijk een duurtijd van één tot wel 6 dagen overheen gaan vooraleer de herinvestering uitgevoerd is!
Een tak 23-levensverzekering verschilt fiscaal van een bancair fonds op de volgende aspecten:
Tak 23 | Kapitalisatiefonds | Distributiefonds | |
Premietaks 2 % | ja | neen | neen |
Beurstaks 1,32 % (1) | neen | ja | neen |
RV 30 % | neen | neen | ja |
RV 30 % op meerwaarde (2) | neen | ja | ja |
(1) met een maximum van € 4.000 per fonds
(2) op het vastrentende gedeelte indien minimaal 10 % in het fonds
Aandachtspunt: de fiscale troef van beleggingsfondsen in een tak 23-formule betreft de flexibiliteit waarbij fondsen gearbitreerd kunnen worden binnen hetzelfde contract, zonder inhouding van taksen wat bij bancaire fondsen van het type kapitalisatie niet mogelijk is zodat telkens een beurstaks van 1,32 % verschuldigd zal zijn.
Aandachtspunt: op middellange termijn is de inhouding van een premietaks voordeliger dan de toepassing van de roerende voorheffing op de uitgekeerde dividenden van distributiefondsen!
Een beleggingsverzekering van het type tak 23 kan bij verschillende verzekeringsmaatschappijen onderschreven worden op naam van 2 verzekeringnemers en 2 verzekerden.
- Het contract kan voorzien in een overdracht van rechten. Bij het overlijden van één van de verzekerden, zal de verzekeraar niet overgaan tot uitbetaling van het kapitaal, maar zal het contract verder lopen op naam van de langstlevende. Het voordeel dat de langstlevende kan genieten, is dat de gelden geïnvesteerd blijven in de beleggingsfondsen ongeacht of de koersen hoger of lager staan m.a.w. er is geen ongewenst uitstapmoment wegens overlijden van één van de verzekerden. Bovendien is de langstlevende geen premietaks en instapkosten verschuldigd, wat wel het geval zou zijn bij uitkering van het kapitaal bij overlijden van één van de verzekerden en daarna herinvestering door de langstlevende.
- Volgens het huidige standpunt van Vlabel, de Vlaamse Belastingdienst, zullen er geen successierechten geheven worden op het contract bij een overdracht van rechten. De erfbelasting zal pas verschuldigd zijn op het moment van uitkering op einddatum, bij overlijden langstlevende of bij afkoop.
Een spaar- of beleggingsverzekering van het type tak 23 reikt ook de mogelijkheid aan om een gedegen successieplanning uit te werken.
- Een schenking impliceert dat de persoon die wenst te schenken, het inzicht heeft om iemand anders te begunstigen de zogenaamde 'animus donandi'. Als die vrijgevigheidsgedachte niet aanwezig is kan er ook geen sprake zijn van een schenking of gift. Met een levensverzekering in combinatie met een aanvaarding van begunstiging, kan de schenker een deel van zijn roerend vermogen overdragen aan de begiftigde en enigszins controle behouden over de geschonken som. De begiftigde onderschrijft een levensverzekering met de ontvangen gelden en de schenker aanvaardt de begunstiging van het contract. Indien de schenker de begunstiging van het kapitaal van de levensverzekering via een bijvoegsel aanvaardt, kan de verzekeringnemer of begiftigde de aanvaardende begunstigde niet meer herroepen. Hij kan verder geen afkoop meer doen of afstand doen van zijn rechten als verzekeringnemer zonder het akkoord van de schenker.
- Het is mogelijk om de begunstigden te wijzigen in de loop van het contract zoals een testament, maar dan kosteloos.
Expertise
De kennis en ervaring om in alle onafhankelijkheid de gepaste oplossing te zoeken binnen open architectuur i.f.v. de wensen en doelstelling(en) van de belegger zijn een onontbeerlijke meerwaarde omdat er wel degelijk verschilpunten zijn. De belegger geeft aan het op prijs te stellen dat de begeleiding en opvolging door een vertrouwenspersoon een meerwaarde blijven in het digitale tijdperk. Als onafhankelijk makelaar bieden wij verschillende oplossingen aan van het type tak 23 gezien de geboden mogelijkheid om met verscheidene verzekeringsmaatschappijen samen te werken waarbij het totale aanbod belangrijk is. De mogelijkheid om de betere fondsbeheerders in huis te halen enerzijds, de contractvoorwaarden anderzijds.